Solliciteren: hoe doe je dat?

Solliciteren kan een moeilijke en soms frustrerende ervaring zijn. Het kan voelen alsof je verborgen bent tussen een berg van andere kandidaten, en het kan moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Maar met de juiste aanpak en houding kan een succesvolle en zelfs opwindende ervaring zijn.

Stap 1: Bereid je voor

Voordat je begint met solliciteren, moet je jezelf en je vaardigheden goed kennen. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt bereiken en welke rollen bij je passagier. Maak een lijst van je sterke punten en hoe deze van toepassing zijn op de functies die je integratie.

Als je niet zeker bent van wat je wilt, kan het helpen om te praten met vrienden, familie of zelfs een loopbaanadviseur. Bedenk wat je drijft en wat je gelukkig maakt in je werk. Dit zal je helpen om gerichter te zoeken en te solliciteren naar de juiste functies.

Stap 2: CV en motivatiebrief

Je CV en motivatiebrief zijn de twee belangrijkste documenten die je voor jouw sollicitatie moet maken. Zorg ervoor dat beide documenten overzichtelijk en professioneel zijn. Je CV moet duidelijk en beknopt zijn, en je sterke punten. Je motivatiebrief moet specifiek zijn voor de functie waarvoor je solliciteert en moet je kwalificaties, vaardigheden en ervaring in die rol.

Het kan verleidelijk zijn om een ​​standaard CV of motivatiebrief te gebruiken bij de solliciteren voor verschillende functies. Dit is echter geen goed idee. Werkgevers willen weten dat je specifiek geïnteresseerd bent in hun organisatie en de functie die zij aanbieden. Als ze merken dat jouw CV of motivatiebrief een kopie van die van een andere sollicitant is, is de kans groot dat jouw sollicitatie op de stapel "niet gekwalificeerd" terechtkomt.

Stap 3: Zoeken naar werk

Als je jezelf goed kent en je cv en motivatiebrief klaar staan, is het tijd om op zoek te gaan naar vacatures. Er zijn veel plaatsen waar je vacatures kunt vinden, vacaturesites, professionele netwerksites zoals LinkedIn en de carrièrepagina's van bedrijfswebsites.

Als je op zoek bent naar vacatures op een vacature, kun je filters gebruiken om te zoeken naar functies die passen bij jouw vaardigheden, ervaring en interesses. Je kunt ook zoekwoorden gebruiken om de resultaten te verfijnen.

Pro-tip: voordat je jouw sollicitatiebrief hebt verzonden, zorg ervoor dat je online profiel ook up-to-date is, als de organisatie google niet kan worden beoordeeld op social media profielen.

Stap 4: Sollicitatie doen

Als je een vacature hebt gevonden bij je verleden, is het tijd om je sollicitatie in te dienen. Zorg ervoor dat je alle instructies volgt, inclusief de gecombineerde deadline voor de sollicitatie en de documenten die je moet indienen.

Als je online solliciteert, vul dan alle velden in en upload alle gevraagde documenten. Zorg ervoor dat je de instructies volgt op de manier waarop de werkgever deze heeft aangegeven.

Stap 5: Vervolg

Als je sollicitatie is ingediend, is het belangrijk om te weten dat veel organisaties een selectieproces hebben en dat het enige tijd kan duren voordat je een reactie krijgt. Als je na een week van twee nog niets hebt gevonden, kun je overwegen om een ​​korte follow-up e-mail te sturen om je interesse en enthousiasme te tonen.

Let op: blijf kalm en beleefd, ook als je geen antwoord of afwijzing hebt gekregen.

Tips voor succes

Hier zijn nog enkele tips die je kunt gebruiken om je sollicitatiesucces te vergroten:

- Gebruik de STAR-methode bij het schrijven van je CV en bij het beantwoorden van vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit zal je helpen om concreet en relevante voorbeelden te geven van jouw vaardigheden en ervaring.

- Zorg ervoor dat je op tijd bent voor je sollicitatiegesprek en dat je vooraf weet waar je naartoe gaat. Het kan zijn dat je van tevoren moet inloggen, vraag dit na bij de organisatie.

- Wees jezelf tijdens het sollicitatieproces. Werkgevers willen weten wie je bent en of je bij de organisatiecultuur verleden bent.

Conclusie

Solliciteren kan eng lijken, maar het kan ook een opwindende ervaring zijn. Door jezelf goed voor te bereiden, gericht te zoeken naar vacatures, en je sollicitatie zorgvuldig op te stellen, kan je succesvol zijn in het verwerven van een baan die bij je verleden. Onthoud dat het belangrijk is om geduldig en vastberaden te zijn, en dat afwijzingen deel van het proces. Blijf constant, vastberaden en blijf doorgaan.